Proteinpulver til kvinder – Bedste proteinpulver til vægttab?

Indeholder reklamelinks

Er der kommet lidt ekstra på sidebenene på det sidste? Og er det nu, det skal væk? Så er proteinpulver blevet en populær måde at tabe sig på blandt kvinder. Simpelthen ved at erstatte to af døgnets mellemmåltider med en proteinshake og et stykke frugt.

Læs mere om den særlige kur, og få svar på alle dine spørgsmål om proteinpulver til kvinder.

proteinpulver til vægttab

Normalt er proteinpulver noget, du tager, hvis du træner seriøst. Noget for bodybuildere, atleter og den slags. Men det er ikke hele sandheden.

Proteinpulver kan også bruges, hvis du gerne vil tabe de ekstra kilo, der har det med at komme snigende, når du ikke har tænkt på din vægt i et stykke tid. Skal du af med dem, skal du skabe et kalorieunderskud i din kost. Altså skal du spise færre kalorier end din krop forbrænder i løbet af dagen.

Derved tærer kroppen på de opbyggede fedtdepoter, så du taber dig.

Hurtig oversigt over nogle af de mest solgte proteinpulvere

Derfor løber de fleste sur i en traditionel slankekur

Skal du tilrettelægge din kost efter at skabe kalorieunderskud, skal du først have styr på, hvor mange kalorier du har brug for. Dernæst skal du tælle kalorierne i al den mad, du spiser i løbet af dagen, så du er sikker på at kunne skabe det ønskede kalorieunderskud.

Det er ret besværligt. Så derfor løber de fleste hurtigt surt i det. For det er både svært, og tager en hulens masse tid i hverdagen.

Andre kaster sig over en ugebladsslankekur med en kostplan, der sikrer kalorieunderskuddet. Ulempen ved disse kure er, at du oftest skal til at købe en masse fødevarer ind, som du normalt ikke har. Samt, at de fleste måltider i kostplanen ikke virker særlig inspirerende eller spændende at spise.

Så enten løber du sur i at tælle kalorier – eller også dropper du slankekuren på grund af den kedelige mad.

Slank med proteinpulver – Hvorfor det er en god ide at bruge protein til vægttab

Det er her, proteinpulver hurtigt bliver din ven. For ved at udskifte dagens to mellemmåltider med en proteinshake og et stykke frugt, kan du nemt opnå kalorieunderskud. Især hvis du vælger et proteinpulver, hvor fedt og sukker er filtreret fra.

Jamen, kan du ikke bare springe mellemmåltiderne helt over? Så er du da sikker på at opnå et kalorieunderskud.

Nej, det kan ikke anbefales! For skal du tabe dig, er det vigtigt, at der er gang i din forbrænding hele tiden. Derfor kan du ikke springe mellemmåltiderne over. Holder du ikke ”motoren” i gang hele tiden, får den svært ved at komme hurtigt i gang igen. Det er lidt lige som forskellen på at rulle hen til det røde lys, eller køre hen og standse helt op for rødt.

Proteinpulver til vægttab
Proteinpulver fås i mange “lette” smage også

Ved at vælge proteinkoncentrerede mellemmåltider frem for de sædvanlige mellemmåltider, der oftest er fyldt med søde sager, opnår du samtidig en lang række fordele:

  • Protein stimulerer forbrændingen, så du forbrænder flere kalorier
  • Proteinerne sikrer, at muskelmassen bevares, så du primært taber fedtet på kroppen
  • En større muskelmasse kræver mere energi, hvorfor du forbrænder endnu flere kalorier
  • Du bruger 30 % af energien i protein på at fordøje det – altså forbrænder du en stor del af de kalorier, du har indtaget bare ved at fordøje proteinet

3+2 diæten gør dig slank med proteiner

Denne metode kaldes også 3-2-diæten, fordi du deler dagens måltider op i 3 hovedmåltider med traditionel kost, og så 2, der kun består af proteinpulver og et stykke frugt.

2-delen

Det kan lyde ensformigt og lidt Nupo-agtigt, at skulle kværne en proteinshake og et stykke frugt til alle dine mellemmåltider.

Men vil du se resultater, og samtidig slippe for at skulle tælle kalorier, finder du hurtigt ud af, at det er en god og nem løsning.

Det vigtigste er, at du finder et godt proteinpulver. Det vil sige et proteinpulver, som du ved, er af en god kvalitet, og som er så kalorielet som muligt. F.eks. et Clear Whey-proteinpulver*, der nærmere smager og har konsistens af iste, frem for de traditionelle mælkebaserede proteinpulvere.

Hvilke pulvertyper, der findes på markedet, kommer vi tilbage til om lidt.

Variationen skaber du med frugten. For selv om det kan være tillokkende at købe proteinpulvere med forskellige smage, bliver de fleste hurtigt trætte af den samme smag. Og skal du ud i at skabe variation i smagen på proteinpulveret, kan du ikke købe det i så store mængder, at det kommer ned i en rigtig god pris.

3-delen

For at undgå at skulle tælle kalorier, bruger vi en målestok til vores 3 hovedmåltider, som vi altid har lige ved hånden: Omfanget af vores knyttede hånd.

Hovedmåltiderne skal være opdelt, så vi får lige så meget af både proteiner og kulhydrater. Helt præcist, hvad der svarer til omfanget af en knyttet hånd af hver.

Proteinerne kan du få i form af magert kød fra kalv, kylling, kalkun eller gris. Samt mager fisk og æg.

Kulhydraterne deler vi igen op i to halvdele: Hvad der omfangsmæssigt svarer til størrelsen af en halv knyttet hånd grøntsager. Og så en halv knyttet hånd ris, pasta, kartofler, brød eller andre stivelsesholdige fødevarer.

Grøntsagerne kan være den traditionelle salat med grøn salat, tomater og agurker. De giver dog ikke nogen ordentlig mæthedsfornemmelse, og svarer sådan set mere til at drikke et glas vand, end at spise noget du kan blive mæt af.

Skal det virkelig batte af noget, der kan give mæthedsfornemmelse, anbefaler vi, at du holder dig til de gode, gamle danske grøntsager som gulerødder, blomkål, broccoli, ærter, majs og kål. De indeholder masser af fibre, som netop øger mæthedsfornemmelsen. Og får dig til at føle mæt i længere tid.

Fedtandelen af kosten får du dels dækket af eventuelt fedt i det kød, du spiser, og dels gennem et tilskud af f.eks. olivenolie. Eksempelvis som dressing til salaten, tilbehøret eller lignende. Husk: Selv om du er på slankekur, er det stadig vigtigt med at få noget fedt.

Skær i stivelsen, hvis vægten ikke flytter sig

Får ovenstående fremgangsmåde ikke rigtig vægten til at flytte sig, er det opbygningen af hovedmåltiderne, du skal til at skrue på.

Det gør du, ved at skrue ned for mængden af de stivelsesrige kulhydrater. Altså kartoflerne, risen, pastaen eller brødet. For proteindelen skal vi helst ikke justere på, og effekten af at skære ned på grøntsagsdelen af kulhydraterne, har stort set ingen indvirkning på kaloriemængden.

stivelse kartofler

Start med at skære ned på stivelsen i aftensmåltidet. Ser du stadig ikke nogen nævneværdig effekt af det på vægten i løbet af 2-3 dage, begynder du også at fjerne stivelse fra frokosten.

Fortsæt derefter med morgenmåltidet, hvis det heller ikke hjælper – og start så forfra med at skære mere i de øvrige måltider, hvis du stadig ikke ser nogen effekt.

På samme måde kan du accelerere vægttabet, hvis du har brug for det. Men det er ikke noget, vi anbefaler, du gør i længere tid. For den bedste og sundeste kost får du, når du spiser varieret af alle fødevaregrupper.

Hvor meget protein skal en kvinde have om dagen?

Lige som med alt andet, kan du både få for få og få mange proteiner. Og når du erstatter to af dagens mellemmåltider med proteinpulver, samt fylder halvdelen af dine hovedmåltider med proteiner, er det nemt at få for mange.

Men hvor meget protein skal kvinder egentlig have om dagen?

Svaret er 1-1,5 gram protein pr. kilo kropsvægt. Det svarer til, at du skal have mellem det samme og 1,5 gang så mange gram protein, som du vejer målt i kilo. Altså: Vejer du 60 kg, skal du have mellem 60 og 90 gram protein om dagen.

1/3 af din proteinmængde skal du helst have om morgenen. For der har kroppen haft nedbrudt kroppens proteiner natten igennem. De resterende 2/3 fordeler du så over resten af dagens måltider.

Får du for mange proteiner, risikerer du at overbelaste nyrerne. De bliver ekstra slidt, og kan ligefrem svulme op, hvis du får for meget protein i kosten.

Bedste proteinpulver for kvinder – Anbefalinger

Er du ny i at købe proteinpulver, bliver du hurtigt overvældet over de mange forskellige typer af proteinpulver, som der findes på markedet. Og de fancy og uvante navne produkterne har. Men i praksis er det ikke så svært, når først du ved lidt om, hvad de forskellige betegnelser dækker over for typer proteinpulver.

Hvad der kan være mere svært, er at vælge en producent, hvor du er sikker på, kvaliteten er i orden. For der findes masser af billigt proteinpulver på markedet, hvor enten kvaliteten eller renheden af produktet kan give problemer.

F.eks. hvis det anlæg, der er brugt til at pakke proteinpulveret med, ikke er rengjort ordentligt før brugen. Så kan der være spor af f.eks. nødder fra tidligere produktioner på anlægget, der ikke er oplyst nogen steder. Den slags kan være om ikke skæbnesvangert, så stærkt irriterende for nøddeallergikere.

Derfor anbefaler jeg, at du køber proteinpulver fra en dansk producent som f.eks. Bodylab*. Med produktionen placeret i Danmark, skal de overholde de samme strenge regler, som alle andre danske fødevare producenter.

Derfor er det dem, jeg selv bruger. Jeg er aldrig blevet skuffet over dem.

Whey proteinpulver

Whey proteinpulver* er den mest almindelige form for proteinpulver. Whey er det engelske ord for valle. Det er et meget proteinrigt overskudsprodukt fra osteproduktion. Samtidig har valle også et højt indhold af aminosyren leucin. Den spiller en vigtig rolle i kroppens proteinsyntese.

Det gør valle til en virkelig velegnet kilde til protein. Og da der er tale om et overskudsprodukt, er det også en meget billig kilde.

Det er disse faktorer, der har gjort whey proteinpulver så populært – og det fås derfor i dag i et utal af forskellige smagsvarianter, ligesom det bruges til proteinberigelse af en lang række andre fødevarer.

Se eksempler på whey proteinpulver her:

Den største ulempe ved whey proteinpulver er, at det er mælkebaseret. Så er du laktose-intolerant, eller ønsker at leve vegansk, bør du holde dig fra whey proteinpulver.

Du kan dog også opleve gener fra brugen af whey proteinpulver, selv om du ikke er laktose-intolerant. For på grund af de store koncentrationer, kan du godt have eller udvikle allergi mod nogle af de proteiner, der findes i komælk. Det er dog heldigvis yderst sjældent det sker. Men gør det, bør du også vælge en af de andre proteinpulvertyper.

Se hvordan du kan bruge proteinpulver i en forfriskende smoothie her:

Opskrift på sund mættende smoothie
Dejlig lækker og nem morgenmad eller eftermiddags-snack, man både kan tage med på farten eller bare nyde derhjemme! Og det bedste ved det hele, så er den også sund!
Check out this recipe
sund smoothie

Kasein proteinpulver

Kasein proteinpulver* er også en mælkebaseret proteinpulvertype, som kommer fra ostemasse. Det fordøjes langsommere i kroppen end almindelig whey protein.

Det gør Kasein proteinpulver til et godt tilskud, der kan sikre dig et jævnt proteintilskud, mens du sover. Eller i løbet af dagen, hvis du ikke har adgang til at få dine mellemmåltider. F.eks. på grund af rejseaktivitet eller lange møder.

Se eksempler på kasein proteinpulver her:

Kasein proteinpulver menes også at være mere effektivt til at opbygge muskelmasse. Derfor er det ofte brugt af bodybuildere og andre, der træner seriøst for at få større muskler.

Til en slankekur med proteinpulver er denne type proteinpulver mindre relevant.

Andre animalske proteinpulvere

Af andre animalske produkter, er æg også en god kilde til protein. Derfor kan du også få æggebaserede proteinpulvere. Det har samtidig den fordel, at æg menes at give en meget bedre muskelvækst end vallebaserede proteinpulvere, fordi det fordøjes endnu langsommere end kasein.

Derudover har æggeprotein – der produceres af æggehvider – meget lidt fedt og stort set ingen kulhydrater.

På grund af især den ekstra muskelopbyggende effekt, er denne type proteinpulver også mindre relevant i forbindelse med en proteinpulver-slankekur. Men det kan anvendes, hvis du f.eks. er laktose-intolerant, men ikke har problemer med at spise animalske produkter.

Vegansk proteinpulver

Vegansk proteinpulver* er udviklet til dig, der gerne helt vil undgå at indtage animalske produkter i din kost.

Det produceres typisk af enten ærter, soja eller en specialudviklet blanding af havre-, ris-, hamp- og ærteprotein. De har alle det samme komplette indhold af aminosyrer som animalske produkter.

 vegansk proteinpulver
Proteinpulver findes også som vegansk

Når du vælger, skal du være klar over, at sojaproteinpulver øger mængden af det østrogenlignende molekyle isoflavon i kroppen. Det skulle ifølge et studie på Harvard University virke reducerende på mænds sædproduktion. Så vælger du sojaprotein, skal du nok ikke dele det med manden i dit liv.

Ærteproteinpulver er også meget udbredt, men vil du have dækket tilførslen af aminosyrer bedst muligt, er det et blandingsprodukt som det, Bodylab tilbyder, du skal vælge. Det er udviklet af føromtalte miks af havre-, ris-, hamp- og ærteprotein og fås i to forskellige lækre smagsvarianter.

Se eksempler på vegansk proteinpulver her:

Blandingsproduktet fungerer også rigtigt godt som proteintilskud i vegansk og laktosefrit bagværk. Så her er virkelig mange måder, du kan få ekstra proteiner ind i kosten, selv om du har valgt at leve vegansk.

Clear Whey proteinpulver

Clear Whey proteinpulver* er den nye “dreng” i klassen. Og det optimale valg, hvis du vil slanke dig ved hjælp af proteinpulver. For der er væsentlig færre kalorier i, det er mere saftevandsagtigt og frisk i smagen og uden den samme ”tyngde” som andre vallebaserede proteinpulvere.

Den store forskel på Clear Whey og almindelig Whey er dels mængden af protein (helt oppe på 86 %) og letheden af den færdige shake. Og så er det 99,8 % laktosefrit på trods af, at det er produceret af valle. Derudover er det også helt uden indhold af hverken sukker og fedt.

Se eksempler på clear whey proteinpulver her:

Drikkeoplevelsen er revolutionerende. For i modsætning til almindelig whey proteinpulver, giver det ikke den samme mælkede oplevelse. I stedet har den færdige shake – rystet ud i vand – samme lethed og friskhed som en iste eller en læskedrik. Og den tørstslukkende effekt er nærmest overnaturlig.

Clear whey proteinpulver lemon

Det gør det nemmere at holde ved. Især fordi Bodylab allerede tilbyder en række smagsvarianter, så du kan finde noget du kan lide! Der er blandt andet Cola lemon*, Ice tea peach*, Sweet orange* og Hindbærsmag*.

Så vil du give dig selv de bedste chancer for at lykkes med din protein-slankekur, er Clear Whey proteinpulver det helt perfekte valg.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Er proteinpulver godt for vægttab?

Proteinpulver øger dit optag af proteiner, så muskelmassen bevares. Samtidig bruger kroppen omkring 30 % af energien i proteinpulveret på at fordøje det. Desuden stimulerer proteinerne forbrændingen, lige som muskler kræver en større mængde energi. Så alt i alt får du en positiv effekt ud af et øget proteinoptag.

Hvilket proteinpulver er bedst til vægttab?

I praksis kan du bruge alle typer proteinpulvere til vægttab. Bedst er det dog, hvis fedt og kulhydrater er filtreret fra. Er proteinshakens mælkeagtige konsistens for tung for dig, kan du med fordel vælge et Clear Whey produkt. Det har en mere læskedriksagtig konsistens og smag.

Hvor meget protein skal en kvinde have om dagen?

Som kvinde skal du have det samme eller 1,5 gang så mange antal gram protein om dagen, som du vejer i kilo. Så vejer du 60 kilo, skal du have mellem 60 og 90 gram protein om dagen. For meget protein giver problemer med nyrerne, mens for lidt betyder tab af muskelmasse.

Tager jeg på af proteinpulver?

Spiser du flere kalorier, end du forbrænder, tager du på. Risikoen for at tage på af at spise proteinpulver er dog lille. Fo du bruger 30 % af energitilførslen bare på at forbrænde det. Samtidig øger protein din forbrænding, og kan kun i ringe grad optages i kroppens fedtdepoter.

Sund-mor
Sund-mor

Da jeg blev mor, begyndte jeg at interessere mig for sund kost. Jeg opdagede hurtigt, at når jeg levede sundt, så havde jeg også mere overskud i hverdagen. Men samtidig var det svært at leve op til at spise perfekt hele tiden. Jeg lever derfor nu et sundt og aktivt liv i balance, og det har en enormt positiv indvirkning på min hverdag. Derfor har jeg startet denne blog, hvor jeg deler ud af de opskrifter, som jeg synes gør den sunde livsstil nemmere, og som særligt er til dig, der også er mor.

Articles: 52
Abonner
Giv besked om
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments