Grovboller – Nemme og sunde boller

Når de grove boller skal være nemme og sunde

Når weekenden melder sig, er det lækkert med grovboller på morgenbordet. Og så er det vigtigt for mig, at de både er nemme og sunde.

Som de fleste andre lever vi nemlig en travl hverdag, hvor der ikke altid er tid og overskud til at bage. Nogle gange ender vi derfor med at købe de lidt mere usunde alternativer til morgenbordet. Lette, hvide boller, som hverken mætter eller giver følelsen af en hyggelig morgen med familien.

sunde grove boller

Derfor vender vi gang på gang tilbage til denne opskrift på sunde grovboller herhjemme. Jeg plejer som regel at smide dejen sammen aftenen før, så er de klar til bagning når vi står op morgenen efter.

Langtidshævede, grove boller er en genial opfindelse, fordi de netop kan laves aftenen før. Så slipper man for at stå tidligt op og vente utålmodigt på, at bollerne hæver.

Der er nemlig en huskeregel, som jeg altid holder mig til: Gå aldrig på kompromis med hævetiden. Når bollerne får lang tid at hæve i, så bliver de nemlige luftige. Og hvis man gerne vil skjule en masse fuldkorn og kerner i bollerne uden de bliver tunge og kedelige, så kræver det altså en lang hævetid.

Opskriften på de sunde grovboller får du her:

sunde grove boller

Grovboller – Nemme, lækre og sunde boller

Her får du opskriften på de hjemmebagte og luftige grovboller – Et garanteret hit til morgenbordet derhjemme
4,74 fra 107 stemmer
Antal: 14 boller
Forberedelse15 minutter
Tilberedelse20 minutter
Hævetid6 timer
I alt35 minutter

Ingredienser

 • 25 g gær
 • 5 dl vand
 • 40 g chia frø
 • 40 g solsikkekerner
 • 40 g hørfrø
 • 200 g grahamsmel
 • 300 g hvedemel
 • 1 spsk honning
 • 1 tsk salt

Tilberedelse

 • Bland gær og vand, tilsæt herefter honning, salt og alle kernerne.
 • Tilsæt så først den grove mel og herefter den almindelige hvedemel.
 • Dejen er våd og sættes på køl i minimum 6 timer. Ønskes en hurtigere process, kan man bruge mere gær eller evt. lade den hæve lidt af tiden på køkkenbordet.
 • Indstil ovnen til 220 grader varmluft
 • Fordel bollerne på en plade med bagepapir – brug en ske dyppet i lidt vand og fordel bollerne ud. Pensel herefter med sammenpisket æg og drys med de ønskede kerner. Jeg har drysset med solsikkekerner og hørfrø.
 • Bages i cirka 20 minutter

Noter

(Tip) Kan med fordel sættes på køl natten over, så er dejen klar til bagning når man står op, og man kan starte dagen ud med varme friskbagte boller.

Grove boller kan sagtens være både nemme, hurtige og lækre

Opskriften her er fyldt med masser af kerner og andet godt. De grove boller sørger derfor for energi og mæthed fra morgenstunden, som kan vare langt op ad dagen. På den måde sikrer jeg, at hverken børnene eller os voksne falder i og spiser et eller andet fristende usundt allerede inden frokost. Vi har bare brug for en nybagt, grov bolle med en skive ost eller en lille klat syltetøj, så er vi godt kørende.

Hvorfor er grove boller en sund og nem løsning?

Det gode ved de hjemmebagte grovboller, er at de både kan bruges til morgenmad, madpakker, middagsmad, eftermiddagssnack, you name it! Har du friske boller derhjemme, er det nemt lige at lave en lækker middagssnack, i stedet for at ty til de søde sager der ligger i skabet eller skuffen.

Hvis der er boller tilovers fra morgenmaden, så kan de med fordel bruges til madpakker eller en eftermiddagssnack. Så er det også klaret super hurtigt og nemt. Herhjemme er det dog sjældent, at der er boller tilbage, så vi laver tit halvanden portion. Bollerne er også lækre at riste, hvis de skal spises dagen efter.  

Jeg vælger nogle gange også at lave dobbelt portion og fryse resten af bollerne ned, når jeg ved, at jeg har travlt i den kommende weekend. Selvom vi har travlt i familien, vil vi altså ikke gå på kompromis med sundheden.

Nem bolledej, der giver bløde boller

Der er ikke noget bedre end at sætte tænderne i en bolle med en god krumme, som er helt blød og luftig inden i. Og det kan være rigtig svært at opnå, men med denne bolleopskrift er det præcis det du får. De gode boller er både sunde og nemme at lave, så egentlig er det den eneste opskrift på bolle dej, du har brug for.

Kan en grov bolle være blød?

Ja, med den rigtige opskrift kan selv grove boller være både bløde og børnevenlige, herhjemme er opskriften en stor success blandt ungerne!

Jeg er selv rigtig glad for grovboller, men mange der foretrækker lyst brød, elsker alligevel disse bløde grovboller, som klart er børnevenlige. De er hverken tørre og bliver heller ikke hårde dagen efter. Så næste gang du skal prøve en ny og nem bolledej, må du endelig prøve denne!

nemme sunde grovboller

En opskrift på boller uden mælk, uden sukker og uden smør

Denne opskrift er uden mælk og uden smør, så alle kan være med, både dem der spiser vegansk og ikke gør. Selvom bolledejen ikke indeholder animalske produkter, er de nemlig rigtig lækre alligevel.

Kan grovboller laves uden mælk, sukker og smør?

Ja, denne opskrift er hverken med mælk, sukker eller smør!

De fedtfattige boller uden sukker kan også bruges, hvis du har brug for at fokusere lidt på din sundhed. I stedet for at få animalsk fedt, får du nemlig Omega-3 fedtsyrer fra chiafrøene og hørfrøene, så der er altså stadig en god balance mellem protein, fedt og kulhydrater.

Sunde boller med fuldkorn til morgenmaden er en sikker vinder

Vi forsøger så godt som muligt at følge kostrådene herhjemme. Derfor bestræber vi os på at spise masser af fuldkorn og fibre. Det er især vigtigt for os, at morgenmaden starter godt ud. Det er også det diætist Kit Henningsen anbefaler:

“Du kan også spise rugbrød eller andet fuldkornsbrød – det må gerne være ristet. Pålæg kan for eksempel være en skive ost, æg eller kødpålæg. Du bør spise fuldkornsprodukter til morgenmad, da fuldkorn blandt andet er rigt på kostfibre, hvilket gør, at maden mætter mere, og derfor spiser du naturligt mindre.”

Kit Henningsen – Diætist
Næringsindhold
Grovboller – Nemme, lækre og sunde boller
Indhold per portion (85 g)
Kalorier (kcal) 185 Kcal fra fedt 38
% Dagligt indtag*
Fedt 4.18g6%
Mættede fedtsyrer 0.4g3%
Mættet fedt 0.004g
Flerumættede fedtsyrer 2.15g
Enkeltumættede fedtsyrer 1.16g
Kolesterol 0mg0%
Salt 554mg24%
Kalium 125mg4%
Kulhydrater 31.2g10%
Fibre 2.6g11%
Sukker 1.51g2%
Protein 5.78g12%
Vitamin A 0IU0%
Vitamin C 0mg0%
Calcium 30mg3%
Jern 2.3mg13%
* Dagligt indtag er baseret på en 2000 kalorie diæt.

Hemmeligheden er kernerne

Udover at være vild med hvordan bollerne smager, så er jeg også helt oppe og ringe over alle de gode ting, som de indeholder.

Hvad er hemmeligheden bag grovboller?

Hemmeligheden bag de gode grovboller ligger i kernerne, de giver en lækker tekstur og så er de sprængfyldt med god næring!

Hemmeligheden bag så sunde boller er nemlig kernerne – i denne opskrift er det chiafrø, solsikkekerner og hørfrø, som alle er fulde med fibre.

Både chiafrø og hørfrø er spækkede med den sunde omega 3-fedtsyre, som er livsnødvendig for kroppen.

Et lille tip er dog, at hørfrøenes skal er så hård, at vores mave ikke kan nedbryde dem, og derved ikke får gavn af den gode fedtsyre. Du kan derfor vælge at kværne hørfrøene eller købe knuste hørfrø i stedet for. Hvis du vælger ikke at kværne hørfrøene, vil bollerne dog stadig indeholde de mange fibre.

Chiafrø er også et genialt frø, fordi det har et højt indhold af protein. Det gør, at du vil føle dig mæt i længere tid. Det er også derfor, at bollerne har en god balance af kulhydrater, protein og fedt.

Solsikkerkernerne er gode, fordi de indeholder E-vitamin, et antioxidant som også er yderst vigtigt for kroppen, da det gavner immunsystemet.

Udover at blive mæt af de lækre, grove boller, så er der altså også en række sundhedsfordele at hente. Det er præcis sådan, vi kan lide at nyde vores morgen.    

Hvis du vil læse mere om hvordan du kan starte dagen godt ud, så kan jeg anbefale denne artikel fra DR, hvor de blandt andet kommer ind på, hvordan du med dit valg af morgenmad, kan undgå eller i hvert fald formindske den berygtede lækkersult.

Sund-mor
Sund-mor

Da jeg blev mor, begyndte jeg at interessere mig for sund kost. Jeg opdagede hurtigt, at når jeg levede sundt, så havde jeg også mere overskud i hverdagen. Men samtidig var det svært at leve op til at spise perfekt hele tiden. Jeg lever derfor nu et sundt og aktivt liv i balance, og det har en enormt positiv indvirkning på min hverdag. Derfor har jeg startet denne blog, hvor jeg deler ud af de opskrifter, som jeg synes gør den sunde livsstil nemmere, og som særligt er til dig, der også er mor.

Articles: 52
Abonner
Giv besked om

32 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments