Grødboller med sunde kerner
En af mine absolut ynglings opskrifter på boller er for tiden disse grødboller. Opskriften er fra Finax.dk, men jeg er nødt til at dele den med jer.
I kan også sagtens finde opskriften på grødboller deres hjemmeside, hvor der også er masser af andre lækre opskrifter.
Bollerne er saftige og med masser af kerner. Det gør at de mætter godt og holder sig friske i flere dage – hvis der da er nogen tilbage!
For hjemme hos os, bliver de nærmest spist samme dag som de er lavet. Der er virkelig heller ikke noget mere lækkert end friskbagte boller når de lige er taget ud af ovnen.
Det eneste minus ved denne opskrift er at der er lidt ventetid. Grøden (som gør bollerne så saftige) skal gerne stå i køleskabet i minimum 6 timer gerne natten over, så du kan ikke lige slå dejen sammen når trangen opstår. Men jeg lover dig, at de er værd at vente på!
Det er også en bolledej som man lige så godt kan lave dobbeltportion af når man er i gang. Frys dem du ikke får spist og tag dem op når børnene kommer hjem fra skole eller hvis du får uventet besøg og der skal hygges lidt ekstra.
Lav grøden allerede i dag og nyd de lækreste saftige boller i morgen.


Opskrift på grødboller med sunde kerner
Ingredienser
Grød
- 80 g økologiske havregryn
- 45 g økologiske chiafrø
- 45 g økologiske hørfrø
- 40 g økologiske solsikkekerner
- 425 g vand
Boller
- 590 g grød
- 25 g gær
- 45 g olie
- 35 g sukker
- 10 g salt
- 300 g hvedemel
Køkkenudstyr
Instruktioner
- Bland havregryn, chiafrø, hørfrø, solsikkekerner og vand i en gryde. Kog grøden i 2 min. og afkøl.
- Rør alle ingredienserne sammen i en røremaskine i ca. 8-10 min.
- Dæk skålen til og lad dejen hæve i køleskabet i minimum 6 timer – gerne natten over.
- Form bollerne og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Brug en spiseske, som vædes i vand mellem hver bolle, så klistre dejen ikke så meget fast.
- Bag bollerne i midten af en forvarmet ovn ved 220°C (varmluft 200°C) i ca. 10-14 minutter.
Så er en portion boller inde i ovnen. Jeg fik det til 10 boller og ikke 20stk, som du har vurderet det til? Laver du mini boller eller laver jeg kæmpe boller ?? Uanset hvad, så glæder jeg mig til at prøve dem 🙂
Haha ved ikke om jeg laver miniboller. Men håber de blev gode ?
Hvad opløser du gæret i når du blandet alle ingredienserne sammen? ?
Hej Rikke. Jeg opløser gæren i blandingen med kerner og vand inden resten tilsættes 🙂
Hvor mange kalorier der Per bolle?
Hej Louise. Normalt så regner jeg ikke i kalorier når det kommer til bagværk. Men jeg har alligevel regnet det ud til dig. 🙂 Hele dejen indeholder 2.594 kcal – så afhængig af hvor mange boller du laver ud af dejen, kan du gå ud fra det. Laver du 15 boller så er der 173 kcal i hver bolle ca 🙂 God dag.
Jeg forstår ikke hvornår i processen du bruger gæren ?
Gæren smuldres i den færdige grød inden resten af ingredienserne. 🙂
Så lav grøden og derefter tilsæt gær.
Tak – så forstår jeg.
Hej. Er i gang med dine boller… hvis jeg nu gerne vil have dem i aften, putter jeg så bare 50 g. Gær i og lader dem hæve i 1 time ?? Kan jeg det tror du??
Ja det kan du sagtens. Beklager det sene svar 🙂
Jeg er forvirret. Du skriver at grøden skal på køl i min. 6 timer, før dejen kan laves. (som jeg forstår, så før de øvrige ingredienser kan komme i.).. Men i opskriften står der vel at det er selve dejen der skal på køl i min. 6 timer. Så ingredienserne kommer i den færdige grød, hvor den bare har kølet af, til den er lillefinger-varm?? tænker med hensyn til gær bl.a.
Er det dejen eller grøden der skal på køl?
Hej. Kan da godt forstå du spørger. Grøden skal afkøles et par minutter inden du blander det sammen med resten af ingredienserne. Hele dejen skal stå på køl i 6 timer inden du bager bollerne.
Jeg laver altid havregrød ved bare at hælde kogende vand på havregryn, ligge låg over skålen og lade det stå 5 min. – det bliver præcis lige så godt som hvis man koger det i gryde. På min måde, kan du bare lave grøde i den skål du skal lave dejen færdig i, og smide den i køleskabet. Man kan vel også lave grøden som overnight oats i stedet.
Tak for det gode råd Victoria 🙂
Sådan nogle fantastiske boller. De er blevet det helt store hit herhjemme ???
TUSINDE tak for de søde ord 🙂
En omgang klæge boller som røg lige i skraldespanden – og jo jeg HAR fulgt opskriften meget nøje ?
Ville disse boller egne sig til at blive bagt som franskbrød i form?
Er lige faldet over den her opskrift, som jeg tænker jeg skal slå sammen nu før jeg går i seng. Jeg er ikke vant til at bruge sukker i dejen, når jeg bager boller, slet ikke koldhævede (og det er næsten den eneste måde jeg bager boller). Er det nødvendigt med sødning?
Hvor længe må dejen Maks hæve??
Hej Malene, dejen kan hæve i op til to dage 🙂
Kan man udskifte hvedemelet med anden mel?
Hej Marianne,
Det kan man godt, men dejen bliver tungere, du kan evt. prøve speltmel?
Elsker de her boller! De bliver bagt jævnligt! Også som hurtig boller hvor jeg bruger ekstra gær og nogle gange smider jeg altså også lige revet gulerødder i! Den kan med fordel også laves på halv hvedemel og halv hvidvede. Tak for en super lækker opskrift!
Hej,
Super god opskrift på nogle lækre og sunde boller! I stedet for sukker tilføjer jeg en spiseske honning, hvilket bliver super lækkert 😊