Nem, lækker og sund banankage
En lækker sund banankage er vist den slags kage, som vi alle sammen drømmer om.
Kagen her er både uden mel og sukker, og den er derfor perfekt til selv de mest krævende gæster.
Den er både børnevenlig, indeholder ikke raffineret sukker, kan laves glutenfri og kan også laves vegansk hvis man lyster.
Kagen er nem at røre sammen, og indeholder mange ingredienser, som de fleste allerede har i forvejen: Æg, bananer, havregryn, natron og bagepulver.
For at få den lækre svampede konsistens og samtidig lave en sund banankage uden sukker og mel, skal du dog bruge mandelmel og mandelmælk til opskriften, hvilket ikke nødvendigvis er en del af ”det faste sortiment” derhjemme.
Til gengæld er mandler og mandeldrik to super lækre ingredienser at bruge i bagning, det skulle du give et forsøg, hvis ikke du allerede har prøvet det.
Opskriften på en sund banankage uden sukker og mel – Får du her
Sund banankage uden sukker og mel
Ingredienser
Kage
- 2 æg (eller 2 spsk. Blendet hørfrø blandet med 5 spsk. vand)
- 3 bananer (modne ca. 250g)
- 60 ml. mandelmælk (eller anden plantemælk/mælk)
- 1 spsk citronsaft eller æbleeddike
- 50 g dadler (vægt uden sten)
- 1 tsk vaniljepulver
- 100 g mandler eller mandelmel
- 100 g havregryn eller havremel (evt. glutenfri)
- 1 tsk natron
- 1 tsk bagepulver
- 0,25 tsk salt
Frosting
- 100 g mørk chokolade (ca. 72%)
- 1 hel fuldfed kokosmælk (bruges til at få 2-3 spsk kokoscreme, svarende til cirka 30 g)
- 15 g ristede mandelflager (eller anden topping efter eget valg)
Tilberedelse
Kage
- Tænd ovnen på 180° alm ovn. (hvis varmluft 160°)
- Pisk æggene sammen – Hvis du bruger hørfrø, så rør hørfrø-æg sammen og lad det stå min 10 min indtil der dannes en gele2 æg
- Blend bananer, mandelmælk, citronsaft, dadler, vanilje samt æg eller hørfrø-æg i en stærk blender3 bananer, 60 ml. mandelmælk, 1 spsk citronsaft eller æbleeddike, 50 g dadler, 1 tsk vaniljepulver, 2 æg
- Kom bananmassen i en skål
- Bruger du hele mandler og havregryn, blendes det helt fint inden brug100 g mandler eller mandelmel, 100 g havregryn eller havremel
- Bland mandelmel, havremel, natron, bagepulver samt salt til den våde del og rør indtil ingen klumper er synlige og dejen jævn. Pas på ikke at overmixe100 g mandler eller mandelmel, 100 g havregryn eller havremel, 1 tsk natron, 1 tsk bagepulver, 0,25 tsk salt
- Beklæd en lille rugbrødsform eller lignende med bagepapir og kom kagen heri
- Bag kagen på midterste rille i ca. 40-45 min. Dæk evt. med folie hvis den bliver for mørk
- Hold øje da alle ovne er forskellige. Den er færdig når en tandstik kommer ud ren
- Lad den køle ca. 10 min i formen, inden den løftes forsigtig over på en rist
- Kagen vil falde sammen, men det er meningen. Lad kagen køle HELT før du putter frosting på
- TIP: Kagen er allerbedst dagen efter
Frosting
- Smelt chokolade over vandbad100 g mørk chokolade
- Efter kokosmælken har stået på køl natten over vil den tykke kokoscreme være i toppen og kokosvandet sunket til bunds. Har tager du forsigtigt cirka 2-3 spsk. eller cirka 30g kokoscreme og blander i den smeltede chokolade.1 hel fuldfed kokosmælk
- Tilsæt lidt efter lidt af kokoscremem og rør indtil det er en cremet og lækker masse
- Smør på kagen og top med ristede mandelflager, eller andet nødde-topping15 g ristede mandelflager
Sunde kager med god samvittighed
Engang i mellem, så har man altså bare brug for et stykke kage! Jeg oplever i hvert fald tit at det er en rigtig god måde at forkæle mig selv, når jeg har haft en lang dag. Man skal bare lige have et stykke kage, og så er alt på rette spor igen.
Til gengæld bryder jeg mig ikke ret meget om den dårlige samvittighed, som kan følge med kagespisning. Derfor er min løsning tit at bage en sund banankage uden sukker.
Kagen kunne også passe perfekt til at have med til kollegerne på arbejdspladsen, så man efter at have spist et stykke ikke føler dét der dyk i energi, som man godt kan opleve, når man har spist meget sukker på en gang.
Du kan også sagtens bruge den sunde banankage som en eftermiddagssnack til at få børnene gennem ulvetimen, uden at de får en hel masse sukker lige inden aftensmad.
Naturlig sødme fra dadler og bananer – Så er uden sukker er intet problem
En kage, der ikke er sød, er selvfølgelig ikke en særlig god kage. Derfor bruger jeg i denne opskrift en blanding af naturlig sødme fra både bananerne og fra dadler. Dadler er lækre at bruge i bagværk, da de giver en dejlig naturlig sukkersmag.
Dadler er meget energitætte, og man bør derfor ikke nødvendigvis spise en hel masse af dem, men i mindre mængder, som fx i kagen her, er dadler oplagte at bruge.
Dadler indeholder desuden mange kostfibre og mange flere vitaminer og mineraler end almindeligt, raffineret sukker. Så for at få lidt mere god næring ind i kagen, har jeg altså valgt at tilføje dadler som sødemiddel.
Bananer indeholder også masser af naturligt sukker og gode næringsstoffer og fibre, som gør at banankagen her også vil mætte godt.
Nem banankage med frosting
Dejen er nem at blande sammen. Du skal blot piske æggene sammen for sig, blende de restende våde ingredienser for sig og blande de tørre ingredienser i en tredje skål.
Det hele skal så røres sammen, men forsigtigt, så alt luften ikke bliver slået ud. Kagen skal ikke hæve, så når kagen er i ovnen, er du nærmest færdig.
Denne banankage kan serveres med en lækker chokolade-kokos-frosting, hvis du har lyst til det. Her er det vigtigt at dåsen med kokosmælk stilles på køl dagen før, så den fede del af kokosmælken skiller sig fra væsken.
Chokoladen skal blot smeltes og så røres sammen med kokoscremen. Når kagen er kølet helt af, smører du frostingen på og topper så med ristede mandelflager.
Toppingen kan selvfølgelig udelades, men det gør lige at kagen får dét ekstra, som gør den lækker at se på. Du kan også vælge en anden nøddetopping, hvis du har lyst, fx halve valnøddekerner.
Er du ikke så meget til topping, men vil gerne lave en banankage med chokolade, kan du selvfølgelig også vælge bare at hakke chokoladen og komme den i dejen. Det bliver også et super lækkert resultat.
Sådan laver du banankagen vegansk
Det eneste i opskriften, der ikke i forvejen er vegansk, er æggene. Der skal bruges to æg ifølge opskriften, og de er selvfølgelig med til at give den lækre, luftige konsistens til kagen. Hvis du er veganer eller skal servere kagen for en veganer, er der heldigvis en løsning til også at opnå en god konsistens.
Du kan nemlig erstatte æggene med veganske æg, såkaldte hørfrø-æg eller hørfrøslim. Hørfrø kan også fungere som et bindemiddel, som på samme måde som æg, kan binde kagen sammen.
For at lave to ”hørfrø-æg” skal du blot blande 2 spsk blendet hørfrø eller hørfrømel sammen med 5 spsk vand. Herefter er det vigtigt at lade blandingen stå i nogle minutter, indtil der er dannet en slags gelé. Og så kan hørfrø-ægget bruges til den lækreste veganske banankage.
Alberte Stengaard har en fantastisk guide til hørfrø-æg, hørfrøslim, veganske æg – kært barn har mange navne, som du kan finde lige her veganske æg / hørfrøslim.
Alt i alt er det her en kage, som virkelig kan please. Både folk, som er glutenallergikere eller spiser vegansk kan være med. Og dem der ikke er til så meget sukker, vil også elske at få en stykke – mens børn slet ikke vil opdage, at der ikke er tilføjet sukker. God fornøjelse!