Vær ekstra grundig med mundhygiejnen, når du er gravid

Når du er gravid, sker der mange ting med kroppen, som du måske ikke har oplevet før graviditeten. Det skyldes selvfølgelig at du nu bærer rundt på dit barn, som kræver noget ekstra for dig og din krop end ellers, men det skyldes også at hormonbalancen er en helt anden som før.

Du har kun det ene sæt tænder, så lad være med at gamble med det

Der kan være ufattelig meget, du som gravid skal lægge øre til og nogle gange er det vigtigt at sortere godt og grundigt i diverse udsagn. Men når der tales om at det er vigtigt at holde øje med tænderne under graviditeten er det dog noget du bør tage til dig.

Hvorfor at du skal lytte til netop det med fokus på mundhygiejnen er at du for det første kun det ene sæt tænder tilbage og det er ret tosset at gamble med det, når du finder ud af hvad der kræves for at have den ekstra fokus på tænderne.

Det er samtidig et af de udsagn, der aldrig rigtig har ændret sig, ligesom når man hører om at når maven er rund så er det en pige du venter eller lignende. Dette udsagn har desuden også en rigtig god forklaring med sig, så det er ikke bare nonsens når der bliver rådet til at være opmærksom på god mundhygiejne.

Det er selvfølgelig altid vigtigt med god mundhygiejne, men særligt når du er gravid og der sker ting og sager med kroppen, så er det ekstra vigtigt at være helt på dupperne. Hos Nordsjællands Tandlægecenter står de heldigvis klar med alverdens råd og vejledning, hvis du skulle få behov for det eller få et behov for at komme forbi.

Hormonbalancen ændres og tandkødet er udsat

Det der som oftest sker når du bliver gravid er, at din hormonbalance bliver en helt anden og det påvirker kroppen. Faktisk kan du opleve et mere irriteret tandkød og det kan være en start på tandkødsbetændelse. Hvis du føler at du er øm eller hvis det begynder at bløde fra dit tandkød når du børster tænderne, så er det tegn på at du har fået tandkødsbetændelse.

Er situationen den at du har fået tandkødsbetændelse, så vil et smut forbi tandlægen til en kontrol være en god idé. Hvis du kun har startende tandkødsbetændelse, kan du være heldig at kunne få bugt med den inden den udvikler sig, med ekstra god mundhygiejne.

Mange gravide kvinder oplever også at skulle døje med morgenkvalme eller kvalme bare generelt. Udvikler kvalmen sig til opkast, så er det vigtigt at huske at opkast kan ødelægge tænderne og man bør derfor børste tænderne godt bagefter. Det er ikke alle der kan holde ud at have en tandbørstning i gang, når der er kvalme og her rådes der til, at man får børstet tænderne bare en smule, for senere når kvalmen er aftaget at børste tænderne grundigt.

Nogle oplever også en trang til flere søde sager når de er under graviditet. Det er også her vigtigt at huske at få børstet tænderne godt efter at have smovset sukkerholdigt mad indenbords, for når sukkeret kommer ind i munden og blander sig med mundens bakterier, så omdannes sukker til caries, som er med til at ødelægge dine tænder.

Besøg din tandlæge en ekstra gang under graviditeten

Der er altså mange grunde til at netop dette udsagn bør tages alvorligt og alle grundene er noget, der hele tiden har været bevist. Sørg derfor for den gode mundhygiejne under din graviditet og tag gerne et ekstra smut forbi tandlægen til en kontrol, så du er sikker på at alt er som det skal være.

Når du tager til tandlæge som gravid, er det altid en god idé at informere din tandlæge om, at du er gravid. Du vil nemlig kunne opleve at ubehag ved at skulle ligge fladt ned, som man jo gør i tandlægestolen. Det skyldes at barnet tynger på de forkerte steder og du oplever nok også, at du helt automatisk vil ligge på en anden måde end fladt på ryggen ellers.

Når du fortæller din tandlæge om din graviditet, så er det lettere for dig og tandlægen at finde løsninger på, hvis du f.eks. synes det er ubehageligt at ligge fladt ned i stolen. Der er metoder der kan bruges i disse særlige tilfælde, så du ikke skal opleve ubehag ved besøget.

Web master
Web master
Articles: 52
Abonner
Giv besked om

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments