Spis for 2 når du er gravid

Dette udsagn er et velkendt udsagn i det danske sprog. Mange joker med at man godt må tage et ekstra stykke kage, fordi der jo skal spises for 2 og i den forbindelse falder vigtigheden en smule fra hinanden.

Når den gravide krop har brug for mere

Det er ikke helt forkert at der skal spises for 2 når man er gravid. At være gravid er en hård proces for kvindekroppen der bærer barnet. Ikke nok med at barnet tynger på alle led og knogler i kroppen, så tager barnet også det der er behov for med det samme der er mulighed for at tage det. Det vil sige at morkroppen skal dækkes ekstra ind igennem hele graviditeten.

Med det samme at man opdager at man er gravid, kan man hurtigt læse sig frem til at man skal begynde med at spise diverse kosttilskud. At indtage kosttilskud når du er gravid er ikke det samme som når du ikke er gravid og det kan derfor virke meget overvældende at skulle holde styr på det hele, men heldigvis kan din læge eller internettet være en god guideline.

Indtag folsyre for at minimere risikoen for visse rygmarvs- og hjerneskader

Der er som skrevet nogle lidt andre behov for kosttilskud når man er gravid, som når man ikke er gravid. F.eks. skal man med det samme man opdager at man er gravid starte med folinsyre, som også kaldes folsyre. Folsyre skal der indtages 400mg af dagligt i de første 12 uger af graviditeten.

Folsyre minimerer risikoen for rygmarvsskader eller visse hjerneskader og da det hovedsageligt er i udvikling hos fosteret i første trimester, er det her det skal indtages. Hvis du og din partner forbereder at blive gravide, kan det være en god idé at tage folsyre allerede inden graviditeten finder sted.

Jerntilskud hældes ned med et glas appelsinjuice

Noget andet som den gravide krop særligt har brug for, er jern. Det er faktisk ikke kun gravide der har tendens til at lide af jernmangel, men generelt er den danske beholdning i underskud af jern. Er du ofte mere træt end andre og døjer du med hovedpine, så kan dette være et tegn på at du er i jernmangel. Du bør derfor opsøge din læge, for at få tjekket op på dine tal.

Jern skal for fosterets skyld ikke indtages med det samme du opdager at du er gravid. Man siger at jerntilskud under graviditeten skal indtages fra 10. graviditetsuge, så den går med en smule overlap ind og afløser folsyren.

Jern optages bedst i kroppen sammen med noget C-vitamin. For at sikre dig at du får mest muligt ud af de 40-50mg jern der anbefales at indtage, kan du derfor med fordel sluge det med et glas appelsinjuice eller andet der er rigt på C-vitamin.

D-vitamintilskud hældes ned med et glas mælk

Er du typen der elsker mælk, så er det slet ikke dumt i forbindelse med en graviditet at drikke en ½ liter mælk om dagen. Med mælken kommer nemlig den kalk, som den fosteret har brug for når der skal bygges nogle stærke knogler op. Du skal ikke sluge dit jerntilskud med mælk, da jern ikke optages optimalt i forbindelse med kalk.

D-vitamin er noget som vi også generelt er i underskud af og især er vigtigt for en gravid krop at få et tilskud af. D-vitaminen går godt i spænd med indtagelsen af kalk, så hvis du vil sikre dig at din krop optager så meget som muligt af de 10mg D-vitamin som der anbefales, så kan du med fordel indtage det sammen med din mælk. Er du slet ikke særlig begejstret for mælk, så er det ikke fordi du skal tvinge ½ liter ned. Her kan du selvfølgelig få dækket dit kalkbehov ved at tage det som kosttilskud også.

Web master
Web master
Articles: 52
Abonner
Giv besked om

0 Comments
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments